Αρχική · Blog · Αρθρογραφία : «Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα από το Πρωτοδικείο Κοζάνης

«Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα από το Πρωτοδικείο Κοζάνης

από www.capital.gr

«Χαστούκι» στη διαθεσιμότητα από το Πρωτοδικείο Κοζάνης

Του Παναγιώτη Στάθη

Ένα ακόμα δικαστικό εμπόδιο σε κυβερνητικές αποφάσεις, για μείζονος σπουδαιότητας θέματα, ορθώθηκε από το Πρωτοδικείο Κοζάνης, το οποίο ουσιαστικά βάζει «φρένο» στη διαθεσιμότητα υπαλλήλων του τοπικού δήμου και τον διατάσσει να δέχεται τις υπηρεσίες τους τουλάχιστον μέχρι τις 27.2.2013.

Πρόκειται για προσωρινή διαταγή που αφορά σε 15 διοικητικούς υπαλλήλους του δήμου οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα και το δικαστήριο έδωσε εντολή να τους «καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές τους μέχρι τη συζήτηση της αίτησής τους» που θα γίνει στις 27.2.2013.

Οι εν λόγω υπάλληλοι (ΔΕ Διοικητικού) επειδή ο Δήμος Κοζάνης, όπως και άλλοι Δήμοι της Χώρας, δεν είχε στείλει τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με διαγραφή τους από το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων με ενέργεια του ίδιου του Υπουργείου βάσει της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα ανάμεσα στους υπαλλήλους, που τέθηκαν σε αυτοδίκαιη διαθεσιμότητα περιλαμβάνονταν και υπάλληλοι, που ανήκουν στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις (Αμεα).

Επιχειρήματα

Όπως υποστήριζαν οι υπάλληλοι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό καθώς ο Δήμος αποτελεί αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο και το Υπουργείο δεν έχει καμία εξουσία για την μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Αναπτύχθηκαν και επιχειρήματα αναφορικά με την αντίθεση εν γένει του νόμου περί διαθεσιμότητας τόσο με το Εθνικό Σύνταγμα όσο και με διατάξεις Ευρωπαϊκού Δικαίου, που καθιστούν δικαστικά ακυρώσιμη την θέση σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων.

«Υπενθύμιση στην Εξουσία»

Οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι-εργατολόγοι που χειρίσθηκαν την υπόθεση Σπύρος Μπαλατσούκας και Χρήστος Νικολουτσόπουλος έκαναν την εξής δήλωση:

«Ο Έλληνας Δικαστής είναι σε θέση να προσδιορίσει τα όρια του λεγόμενου δημοσίου συμφέροντος έναντι των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να «υπενθυμίσει» στην εκτελεστική εξουσία ότι είναι υποχρεωμένη να αποφασίζει στα πλαίσια του Συντάγματος και μόνο. Η περίφημη επινόηση της διαθεσιμότητάς θα καταλήξει και αυτή στο καλάθι των απίστευτων περιστατικών της αυθαιρεσίας, όπως συνέβη και με την περίφημη εργασιακή εφεδρεία».

����:www.capital.gr

© 2015 Δικηγορική Εταιρεία Νομικός Λόγος

logo-footer

Social Media: