Αρχική · Blog · Αρθρογραφία : Μαζική προσφυγή κατά της εργασιακής εφεδρείας

Μαζική προσφυγή κατά της εργασιακής εφεδρείας

από εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος»
03.10.2011
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Πρωτοφανές κάζο περιμένει την κυβέρνηση όταν το θέμα της εργασιακής εφεδρείας υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα, έρθει προς ακρόαση στις αίθουσες των Δικαστηρίων. Εκεί, όπου ετοιμάζονται να προσφύγουν μαζικά όλοι όσοι έχουν δει ή πρόκειται να δουν σύντομα το όνομά τους στις «μαύρες λίστες» του πλεονάζοντος προσωπικού που κατήρτισαν οι φορείς τους.
Ηδη, πολλοί εργαζόμενοι που αγωνιούν για το μέλλον τους στον «στίβο μάχης», όπως αποκαλείται τώρα το Δημόσιο, έχουν καταφύγει σε εργατολόγους, προκειμένου να κατοχυρωθούν συνταγματικά και νομοθετικά, εν όψει του ορατού κινδύνου να απολέσουν τη δουλειά τους.
Πάντως, το «οπλοστάσιο» τόσων νομικών ασχοληθούν με το ζήτημα της εργασιακής διαθεσιμότητας είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Τα επιχειρήματά τους εδράζονται τόσο στις διατάξεις του Συντάγματος όσο και στο νομικά έωλο μέτρο της διαθεσιμότητας, δηλαδή απόλυσης, χωρίς να καταβληθεί αποζημίωση.
Οπως τονίζουν μιλώντας μιλώντας στον «Α.Τ.» οι εργατολόγοι Χρήστος Νικολουτσόπουλος και Σπύρος Μπαλατσούκας «η εφεδρεία αποτελεί μια περίεργη επινόηση της κυβέρνησης που δεν έχει κανένα προηγούμενο». Οι ίδιοι αναρωτιούνται πώς οι συνταγματολόγοι της κυβέρνησης δεν διαπίστωσαν αυτά που ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής γνωρίζει.
Για παράδειγμα την πλήρη αδυναμία του κράτους να απολύσει προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο τομέα και καλύπτεται υπό την ομπρέλα του άρθρου 103 παρ. 4 του Συντάγματος.
Ακόμη κι αν καταργηθεί η θέση που κατέχει ένας μόνιμος υπάλληλος, αυτός πρέπει να μεταταγεί με το ίδιο καθεστώς μονιμότητας σε αντίστοιχη υπηρεσία και θέση.
ΝΟΜΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ
Στο συγκεκριμένο άρθρο που επικαλέστηκε ο β’ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χωρίς να γνωρίζει τη συνταγματική του ερμηνεία, δεν γίνεται πουθενά λόγος για απόλυση, σε περίπτωση κατάργησης των οργανικών θέσεων ενός δημοσίου τομέα.
Η πρακτική που ακολουθήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις, σε εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων και τις νομολογίες που αναπτύχθηκαν είναι να μην απολύεται κανείς τακτικός υπάλληλος, εκτός αν υποπέσει σε σοβαρά αδικήματα του πειθαρχικού ή ποινικού Δικαίου.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Νικολουτσόπουλος και Μπαλατσούκας η αοριστία των κριτηρίων ένταξης κάποιου στην εργασιακή εφεδρεία, επιτρέπει εκτροπές ακόμη και μεροληψία στον κατάλογο των ονομάτων που θα υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.
Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται η υπαγωγή στο μέτρο όσων βρίσκονται «κοντά στη συνταξιοδότηση».
Δεν διευκρινίζεται, όμως, σημειώνουν, τι σημαίνει αυτό, δηλαδή πόσα χρόνια πριν θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα, ενώ οι ίδιοι αμφισβητούν τη διαδικασία επιλογής.
«Μπορεί ένας υπάλληλος 55-60 ετών να είναι πιο απαραίτητος στην υπηρεσία του από κάποιου που είναι 30», τονίζουν.
Επίσης, προαναγγέλλουν ότι θα στραφούν κατά των αποφοίτων του ΑΣΕΠ αν η ανεξάρτητη αρχή, έχει τον τελικό λόγο στο θέμα της εφεδρείας.
Και αυτό γιατί, προσθέτουν, το συγκεκριμένο όργανο εξ ορισμού, με βάση τον σκοπό ίδρυσής του, δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.
Πράγματι, εκτός απ’ ότι είναι αναρμόδιο το ΑΣΕΠ υπάρχει και μια άλλη παράμετρους που θα «μετρήσει» στα Δικαστήρια.
Δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι υπάλληλοι αδιακρίτως ειδικότητας με γνώμονα μόνο την ηλικία τους και τη εκπαιδευτική τους βαθμίδα, γιατί ουσιαστικά έτσι καταργείται η αρχή της ισότητας.
ΣΤΟ ΠΟΔΙ
Σύμφωνα με τον κ. Νικολουτσόπουλο θα πρέπει να υπάρξει ατομική αξιολόγηση έκαστου θιγόμενου και με βάση αντικειμενικά κριτήρια που δεν υπάρχουν σήμερα.
Για τον συνάδελφο του κ. Μπαλατσούκα «όλα αυτά γίνονται κυριολεκτικά στα τυφλά, αφού δεν έχει γίνει κανένας προγραμματισμός αναφορικά με τις ανάγκες κάθε φορέα ή οργανισμού».
«Κανονικά» σημειώνει «έπρεπε να υπάρξει εξορθολογισμός και καλή διαχείριση του ανθρώπινου δυαμικού».
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους δημοσίους υπαλλήλους ως res (δηλαδή πράγμα) όπως έλεγαν οι Λατίνοι αδιαφορώνγας για το δράμα που ζουν από τις συνεχείς περικοπές, αυτοί και οι οικογένειές τους.

© 2015 Δικηγορική Εταιρεία Νομικός Λόγος

logo-footer

Social Media: